Jump to content




VOYAGER

09 MKX backup camera.

Recommended Posts

Does anybody know if there is a backup camerathat will hook up to the factory oem radio with nav?

Share this post


Link to post
Share on other sites

They all will.

 

If you're still thinking about it , I'd suggest a camera with a metal body and GLASS lens. 

 

The camera will have two leads. One lead is for power. You will want to run this to a source of power thats always on when the ignition is on. (Reason is the MS-CAM network needs time to energize when put the car in reverse and if it doesn't find a camera you get a blue screen. Second reason is when you shift from reverse to drive, the camera will stay on until you hit 5 mph. Nice for hooking up a trailer).

 

The second lead is the video feed. You need to run the positive wire to pin 1 of the MIDDLE connector on the back of the Audio Control Unit (the radio). The negative wire goes to pin 5 (think its 5, the pin directly below pin 1). Currently there's nothing plugged into this connector, so its the only one without a harness plugged into it.

 

Lastly you need to use ForScan and set the first line in the APIM code address 7D0-01-01 to 1200 (camera enabled). For a disabled camera it should be set to 1000. (As built address).

 

If you mount the camera directly above the license plate, you can route the leads to the grommeted opening into the tire well (along with several other wires). Then up to the back carpet, down under the rear seat, under the carpet along side the "hump" in the center and into the bottom of the center consul. Then it's a simple route into the back of the instrument panel behind the ACU (the radio).

 

If you would find a pre-made harness easier (I did), use this one:

 

They all will.

If you're still thinking about it , I'd suggest a camera with a metal body and GLASS lens. 

The camera will have two leads. One lead is for power. You will want to run this to a source of power thats always on when the ignition is on. (Reason is the MS-CAM network needs time to energize when put the car in reverse and if it doesn't find a camera you get a blue screen. Second reason is when you shift from reverse to drive, the camera will stay on until you hit 5 mph. Nice for hooking up a trailer).

The second lead is the video feed. You need to run the positive wire to pin 1 of the MIDDLE connector on the back of the Audio Control Unit (the radio). The negative wire goes to pin 5 (think its 5, the pin directly below pin 1). Currently there's nothing plugged into this connector, so its the only one without a harness plugged into it.

Lastly you need to use ForScan and set the first line in the APIM code address 7D0-01-01 to 1200 (camera enabled). For a disabled camera it should be set to 1000. (As built address).

If you mount the camera directly above the license plate, you can route the leads to the grommeted opening into the tire well (along with several other wires). Then up to the back carpet, down under the rear seat, under the carpet along side the "hump" in the center and into the bottom of the center consul. Then it's a simple route into the back of the instrument panel behind the ACU (the radio).

If you would find a pre-made harness easier there are several available on the specialty sites. The plug directly into the back of tbd radio and come pre-wired with an RCA jack that you ug the camera video feed into. Think I paid around $40-$45.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×